Welcome to our new website. If things look a little different and you can't find what you need, please let us know

Food Innovation Precinct - Mandurah, Western Australia

A palette of Abodo timbers lends a sense of cohesion to this collaborative food research and development facility.

Project details

Architect
i2c Architects
Builder
Cooper & Oxley
Product
Vulcan Cladding (WB10 Profile 125x20), Fine Bandsawn Finish in Protector – Straw and Intergrain Char Black
Vulcan Screening (140x30, 11x40, 200x40), Fine Bandsawn Finish in Protector - Manuka
Timber distributor
Austim
Photography credit
Silvertone Photography
Completion date
2021
Location
Mandura, Western Australia

A palette of Abodo timbers lends a sense of cohesion to this food research and development facility’s three interconnected hubs, which service Commercial Innovation, Research, and Food Production.

Located in the coastal city of Mandurah, 72km south of Perth, Food Innovation Precinct Western Australia (FIPWA) provides facilities for enterprises, educational institutions, and agri-innovation entities to undergo research and development on food products, to help build the food security and earning capacity of Western Australia.

Designed by architecture firm i2c, FIPWA’s three hubs are intended to work collaboratively to promote information sharing and interaction between the disciplines. Aesthetically, this is indicated through cohesive forms and material selections, with the overall look and feel of the facility designed to reference rural and agricultural structures.

To deliver this look while still maintaining the essence of a modern scientific facility, exposed steel framing and bracing is juxtaposed against warm Protector – Straw tones and black stained Vulcan timber cladding, accented with Vulcan Screening in Protector - Manuka.

This is furthered through Vulcan soffits and fins, which are used to create a textural, linear look, with a faceted entrance way and peaked shapes that allude to the gabled forms of barns. The building’s playful forms create moments where students, researchers and producers can break out and interact both indoors and on sheltered decks. These also serve as connection points, extending into the spaces between neighbouring buildings.

For a facility that promotes self-sufficiency for the state, the low environmental impact of products and materials was an important consideration. For this reason, the carbon negative status of Vulcan was key to its specification, with each square metre of 20mm thick Vulcan storing 9.74kg of carbon.

In this hot and dry area of Australia, stability of the timber was also important. Here Vulcan also delivers due to its thermal modification process and engineered vertical grain orientation which enable it to withstand extreme temperatures. The Vulcan Screening is also positioned to shield the facility from solar gain and control interior temperatures.

For this growing area of Western Australia, this building serves an important role in ensuring the longevity of its economy and the wellbeing of its residents, and its design both reflects and delivers this by putting the future in sharp focus.

Products

See more about the products that have been used on this project.

Abodos Vulcan Timber Cladding thermally modified NZ pine
View product
Vulcan Screening in Protector Natural Abodo Wood
View product
Protector Coating Abodo Wood
View product

Just checking you’re heading to the right place

Make sure you get the right information about our carefully crafted timber products by visiting your local Abodo website.